“To be, or not to be” băsist

Motto: “Cu è surdu, orbu e taci, campa cent’anni ‘mpaci”

Mai mulți apreciați colegi în ale postării pe acest blog, last but not least fiind stimatul Gavrilache, au încercat și reușit, mult mai bine, cu mai mult talent și mai argumentat decât aș reuși eu, să descrie termenul de băsist. Incitat fiind de cele citite și de provocare, am vrut să văd dacă, la rândul meu, sunt și eu băsist sau nu, deși mi s-a spus de multe ori că aș fi, dar știți cum e, până nu te convingi singur…

Câteva întrebări s-au impus de la sine. Răspunsurile la întrebări puteau duce, în accepțiunea mea, la înțelegerea, cât mai aproape de realitate, a termenului de băsist și a faptului dacă cineva este, sau nu este, băsist.

Întrebare: Cine sunt băsiștii?

Răspuns: Băsiștii nu sunt neapărat fanii necondiționați ai președintelui Băsescu, pe care totuși îl apreciază pentru ce face, dar sunt necondiționat antiuslași.

Întrebare: Ce trebuie să faci sau să nu faci, că să fii catalogat drept băsist?

Răspuns: Ca să fii băsist (sau să nu fi uslaș) nu trebuie să fii vătămat la minte și trebuie să fii în stare să gândești, logic, argumentat, obiectiv. Să dezvoltăm un pic partea cu vătămarea mintală:

a)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că toate problemele economice, financiare, sociale puteau să dispară după căderea pdl (partid nu chiar foarte convingător de dreapta) și (re)venirea la putere a usl (gașcă extraordinar de stânga). Spun (re)venire pentru că usl este un fsn cu multe fețe, departe de-a fi umane.

b)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că dacă Băsescu, care chipurile “a avut puterea” în ultimii 8 ani, a dus țara în colaps, pe timp de criză, deci când toate condițiile îi erau împotrivă, cei care au avut puterea 14 ani înainte, când economia duduia și au preluat o țară fără datorii și-au revenit între timp, au găsit piatra filozofală și ne vor scoate la liman.

c)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să-l acuzi pe Băsescu de favorizarea furtului la scară largă și devalizarea economiei, când până și copiii știu că adevărații milardari de mucava, adevărații moguli și adevăratele devalizări economice au fost începute și favorizate în primii 14 ani de după revoluție.

d)     Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că cei care au scuipat pe justiție 14 ani, o să facă altceva decât să pună piedici în continuare justiției.

e)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că o combinație comunisto-securisto-profitoare dacă o scuturi bine, ca să i se amestece culorile, va genera o rezultantă progresistă.

f)       Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că toți care îl au pe Lenin în bibliotecă, au devenit peste noapte monarhiști convinși.

g)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că un Ponta, care a spălat-o pe Hildegard Puwak de corupție înaltă, va deveni un prim-ministru model și nepătat.

h)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că partidele lui Iliescu, Năstase, Dragnea, Ponta, Antonescu, Voiculescu, împreună, vor alcătui corul țării care, în loc de Internaționala, va fredona “God bless the King”.

i)        Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să vrei să înlocuiești o situație grea, dar în care se căutau căi de soluționare, cu una catastrofală, fără nici un orizont, de tipul “guvernăm poporu’/cu televizoru’ “.

j)        Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, ca după ce ai scuipat pe punctul 8 al proclamației de la Timișoara, după ce i-ai aplaudat pe minerii care zdrobeau oase și țeste de oameni adevărați, după ce ai acceptat pomeni electorale și te-ai vândut pe un litru de ulei, doi mici și o bere, să speri că vei deveni peste noapte poporul ales, în țara făgăduinței.

k)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că un prim-ministru, care și-a plagiat drumul spre “înalta societate”, va deveni apărătorul competenței și cinstei și corectitudinii.

l)        Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că un repetent, chiulău pe banii țării, va ajunge să te reprezinte pe tine ca țară, în cele mai bune condiții și să se bucure de respectul egalilor lui. Probabil că la trecerea în revistă a unei gărzi de onoare, până să ajungă la capătul șirului l-ar lua somnul.

m)    Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că Băsescu, așa singurel, de sufletul lui și neverificat de nimeni, a vândut o grămadă de 16 ligheane plutitoare (care produceau doar pierderi), pompos numite “flotă”, în plină perioadă IliKGBistă și Văcăroistă, fără să-l ia nimeni la întrebări.

n)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că un guvern doldora de cercetați penali și plagiatori și un parlament asemenea, vor promova cinstea și corectitudinea și vor lupta pentru o justiție curată. o)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că un parlamentar condamnat definitiv, aflat în comisia juridică (sic!!!) a Camerei Deputaților, va participa la elaborarea unor legi juridice benefice nației.

p)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că un individ care nu are nici o pregătire de specialitate și care nu cunoaște nici Constituția actuală, numit președinte al comisiei pentru revizuirea Constituției, va elabora ceva care să aibă sens, cap și coadă.

q)      Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să crezi că 80% din populație vor vota noua Constituție în deplină cunoștință de cauza și pe deplin informați, când cei 80% nu numai că nu cunosc actuala Constituție, dar nici măcar nu au habar cum ar putea s-o acceseze, dacă vor să se informeze.

r)       Trebuie să fii cel puțin vătămat la minte, dacă nu chiar retardat, să-l crezi pe primul ministru care-ți spune că va crește nivelul de trai prin mărirea salariilor și pensiilor, ciuntite de tiran, dar care îți aplică noi taxe, care depășesc creșterea salarială sau a pensiilor.

Mă opresc aici că în curând se termină alfabetul și oricum bănuiesc că ați prins ideea de bază. Ca să fii uslaș, trebuie să fii cel puțin vătămat la minte.

Întrebare: Este de bine sau de rău, să fii băsist (sau să nu fi uslaș)?

Răspuns: Păi, aș zice că e de bine, că sincer vorbind, ce om întreg la cap și-ar dori să fie vătămat la minte? Ar fi un paradox, nu? Paradoxurile sunt bune doar ca exemple filozofice, nu ca mod de viață.

Întrebare: Poți să fii român și băsist în același timp?

Răspuns: Părerea mea este că e perfect posibil. Partea proastă este că nu-s mai mulți, partea bună este că totuși sunt destui. Nu suntem singuri. Chiar și numai dacă mă uit pe acest blog și văd că sunt o grămadă de băsiști și români în același timp. Mai neromâni mi s-ar părea Becali, sau Vosganian, sau Antonescu, sau Voicu și ăștia clar nu-s basiști.

La o analiză mai atentă, rezultă că băsismul nu este o adulare subiectivă și necondiționată a unei persoane, ci este mai degrabă o atitudine, o reacție, un mod de-a vedea problemele și un mod de-a te opune omertei uslașe. “Cu è surdu, orbu e taci, campa cent’anni ‘mpaci” – cine e surd, orb și tace, trăiește o sută de ani în pace. În urma aceleiași analize atente,  rezultă că a fi băsist în timpurile actuale, este cam același lucru cu a fi fost golan în timpurile mineriadelor.  Ca atare, într-o tentativă de autoanaliză, am sintetizat cele de mai sus.

Deoarece nu sunt vătămat la minte, sunt antiuslaș, nu sunt orb, surd și nici nu prea tac, iar de trăit o sută de ani mi-aș dori ce-i drept, dar nu în “liniștea” uslașă, am realizat un fapt cutremurător. Sunt băsist. Cei care m-au catalogat ca atare, aveau dreptate.  Dacă toți românii urmeaza omerta, dacă se supun codului tăcerii, atunci să nu vă mire că în curând vom tăcea cu toții… definitiv…