”Nu poți să faci vreun rău când ai doar dragoste în suflet” (Anatole France)

By on February 16, 2013
184335_486232938102578_2142487592_n

Lecție voievodală, de autentică discreție, ne-a dăruit de curând președintele nostru. Auzisem zilele trecute că domnul Traian Băsescu a fost la Rohia și gândul m-a purtat, previzibil, spre părintele Nicolae Steinhardt, un sfânt pentru sufletul meu, necanozizat (încă) de Biserică. Sfânt – pentru demnitatea cu care a trecut prin caznele închisorii comuniste, sfânt – pentru că ne-a dăruit cea mai sublimă mărturisire de credință prin Jurnalul fericirii, sfânt – pentru simplitatea cu care contactul cu paginile lui îngenunchează. Și cine a trecut pe la Rohia, și cine a citit ce a scris părintele a înțeles că locul acela stă de veghe la porțile cerului.

Traian Băsescu la Rohia. În ce sfinte taine se inmoaie această vizită, mă întrebam căutând informații. Ce adiere de rai îl mână pe președintele nostru acolo?

Scriu aceste rânduri cu sfială, cu suflet tremurat pentru ca nu cumva cuvântul meu să fie piatră de poticnire, pentru ca slovele înșiruite aici să nu împieteze în nimic taina ce ne mântuie. Președintele a fost la Rohia pentru a-și lua un ultim rămas bun de la părintele său duhovnic, să privegheze la căpătâiul părintelui Serafim Man… Atât despre taine, și restul e tăcere. Orice cuvânt sărăcește.

”Părinte duhovnic” este o expresie creștină al cărei sens se scaldă în multe înțelesuri atât pentru rugători, cât și pentru cei împuținați în credință. În sensul ei adânc, expresia e taină, luminată și minunată taină. Pentru duhovnic e sarcină grea, pentru mirean așijderea. Nu doar sfetnic de taină, vas pus în fața Domnului cu păcatele spre milostivire, ci împreună-rugători, cu îngerii cântători.

A avea un duhovnic bun precum părintele Serafim Man e mare minune. Un călugăr care i-a fost duhovnic și părintelui Nicolae Steinhardt, care l-a călugărit pe furiș, în taină, pentru ca apoi să doarmă săptămâni bune cu hainele pregătite la căpătâi așteptând să-l ridice securitatea. Curajul celui nebun întru Hristos! Și Constantin Noica l-a avut duhovnic, și a primit putere să îndure, să reziste vremurilor grele. Și acest viteaz părinte  – cu chip de înger și glas din altă lume –  a fost sfetnic de taină al președintelui țării. Să nu ne mirăm de harul cu care varsă Domnul înțelepciune asupra domniei sale, să nu ne minunăm că e puternic și blând în același timp, să nu ne minunăm că nu știe ce-i renunțarea la luptă! Să nu ne minunăm! Și gândul, ce sa-i fac dacă-i călător?, zboară spre Ștefan, Voievodul, care-l avea duhovnic pe Daniil Sihastrul. Înaintea fiecărei bătălii se ducea la duhovnic să primească binecuvântare și har pentru ca sabia ce păzește Crucea să iasă biruitoare. Rugăciunile neștiute de noi, nevăzutele acestea, tremurul sufletului cu Iisus în gând biruie orice. Mare taină în puterea rugăciunii. Însă nicio rugăciune nu ajunge la Domnul dacă e lipsită de dragoste, pentru că dragostea este cea întâi biruitoare și făr’ de ea nimic nu răsare, nimic nu se-mplinește.

Iată că neamul voievozilor credincioși nu s-a încheiat la Alexandru Ioan Cuza. Continuă să zămislească brațe tari pentru țară. Să ne rugăm Domnului să-l țină în putere pe președintele nostru pentru a se împlini (nu întâmplător) versul din Imn – ”Triumfător în lupte, un nume de Traian.”

 

Autor: Gabriela Mocanasu

 

 

Acest articol a fost citit de 2305 ori

Comentarii

comentarii

About Gabriela Mocănașu

47 Comments

 1. dani

  February 17, 2013 at 10:55 am

  Nu..n-am trăit în altă țară..da’ ăsta este adevărul..Așa detehnologizată cum era industria, Ceaușescu tot a lăsat ceva în urma lui..Cei după ’89 n-au fost în stare să cârpească nici măcar ce-a realizat răposatul..Fie c-au fost de dreapta fie de stânga..Cât despre mentalitate așa am fost noi românii de pe vremea lui Burebista până-n prezent..Și așa vom rămâne..Oricum puse într-un tabel realizările lui Băsescu sunt zero față de cele ale ale răposatului..Băsescu era un adevărat om politic dacă-i strângea pe români să construiască ceva în țară nu să-i îndemne să plece pe alte meleaguri la muncă..Da ‘ oricum n-avea niciun interes..

  Thumb up 0 Thumb down 10

  • Tizu lu Base

   February 17, 2013 at 12:29 pm

   “Băsescu era un adevărat om politic dacă-i strângea pe români”…
   Dani,sa fim seriosi!A fost facut dictator pentru nimic,nimai asa ca a vrut Varanul si lingaii lui,dar,daca mai impunea romanului niste reguli…Si-apoi,o turma cand e despiedicata ce face, nu se raspandeste ?
   Numai un program politico-economic vizionar,salarii decente,nu pentru unii, muma, pentru altii, ciuma,i-ar mai putea strange pe romani laolalta.Deocamdata, cat constiinta unora lucreaza numai pentru ei si clanurile lor,e greu de intrevazut o speranta de mai bine.Numai printr-o dictatura a legii se mai poate vindeca ROMANIA.Parca incepe sa se zareasca ceva la orizont? Dar,cu atatia avocati ai diavolului,mira-m-as!

   Thumb up 13 Thumb down 0

   • BAF exportatoru

    February 17, 2013 at 12:59 pm

    Tizule tu n-ai dreptate, uita-te la realitate.
    Nu faci nimic cu constrangerea, impunerea si dictatura. Fie ea si dictatura legii; si in sprijinul ideii asteia , iti amintesc ce s-a intamplat in decembrie ’89 si 2012.
    Iar despre lege, adiacent, as spune ca nu poate sta deasupra adevarului iar adevarul nu poate prevala in fata suferintei.

    Thumb up 4 Thumb down 2

   • Tizu lu Base

    February 17, 2013 at 1:51 pm

    Oooo, esti un despicator de fir,nu-n patru ci,chiar, in patruzeci si patru ! Mai sus am zis si de salarii decente; oare nu era bine daca s-ar aplica lozinca din ec.socialista cu salariile in functie de cantitatea si calitatea muncii depuse ? Celor multi le-ar mai da inima ghes sa munceasca, dar cei putini s-ar multumi cu mai putin? Aceasta este intrebarea!Dar, unde-ar fi LEGE,n-ar mai fi tocmeala!

    Thumb up 10 Thumb down 0

   • BAF exportatoru

    February 17, 2013 at 2:14 pm

    Cu firul ai dreptate. Cum de ti-ai dat seama ? 🙂

    Thumb up 7 Thumb down 0

   • lola

    February 17, 2013 at 4:21 pm

    Eu cred ca este nascut in zodia fecioarei, numai aceia sunt despicatori de fire si critici fara pereche! 🙂 Asa este, domnule Baf?

    Thumb up 7 Thumb down 0

   • BAF exportatoru

    February 17, 2013 at 5:17 pm

    Ntz..

    Thumb up 7 Thumb down 0

   • Aspida

    February 17, 2013 at 11:16 pm

    BAF-ul ar putea fi și leu… și un vărsător justițiar…
    Dar, și el și scorpionu’… mi-au făcut seara mai frumoasă!
    Să fiți iubiți!

    Thumb up 8 Thumb down 0

   • Tizu lu Base

    February 18, 2013 at 11:23 am

    @ Aspida

    Pentru tine o fi fost;
    Dar eu n-am dormit de-un prost.
    Acum insa mi-a trecut;
    Daca, ce-am scris, ti-a placut!

    Thumb up 5 Thumb down 0

   • BAF exportatoru

    February 18, 2013 at 11:28 am

    Hai mai Tizule ! Te-ai consumat degeaba pentru un fleac ?

    Thumb up 5 Thumb down 0

   • Aspida

    February 18, 2013 at 11:47 am

    Tizule, Măria Ta…
    Te rog, nu mă mai flata! 🙂

    Thumb up 5 Thumb down 0

 2. Liviu

  February 17, 2013 at 11:18 pm

  Frumos articol, foarte frumos. O placere sa vi se citeasca textele, doamna!

  @adrian – Limbajul tau te-a dat de gol. Nu e pacat? Mai bine iti ceri scuze, nu? Ca sa pari macar odata inteligent.

  Thumb up 9 Thumb down 0

  • Gabriela M.

   February 18, 2013 at 9:19 am

   Multumesc frumos pentru aprecieri, domnul Liviu.

   Cat despre “a”drian, nu-i cu suparare, atat poate, atat face. Nu ceea ce auzi spurca, ci ceea ce rostesti. Daca ne ingrijim de cuvintele noastre, facem tot ce trebuie.

   Thumb up 7 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
rosenthal.0
La mulți ani, măică Românie!

”…Dar când a venit iarna peste tine, a căzut o zăpadă grea şi te-a acoperit, iubito, şi ai murit aproape...

Close